Wspólny poczęstunek

Zajęcia kulinarne – pieczemy chlebek żytni oraz bawarskie precle

W dniu  9.10.24 seniorzy  rano  ochoczo zabrali  się do  pracy  – do  pieczenia chleba. Na tych warsztatach  kulinarnych powstawał zdrowy żytni chlebek  z dodatkami ( do  wyboru były:  żurawina, suszone śliwki, mak, siemię lniane,  pestki dyni, pestki słonecznika, sezam ). Podczas pieczenia chleba wykonywaliśmy kolejne zadanie bawarskie precle posypywane solą, makiem lub sezamem a wcześniej moczone w sodzie kaustycznej aby zaszły  wymagane reakcje. Po kulinarnych  pracach  przyszedł też czas na degustację naszych  wypieków z dodatkiem smalczyku, humusu, grzybków i ogórków kiszonych. Mogliśmy  także spróbować wyśmienitego pieczywa chleba z mąki płaskurki i samopszy na 34 letnim zakwasie. Wszystko było smakowite a każdy  z uczestników mógł zabrać jeszcze  sporą  część własnych  wypieków do domu. To  był wyjątkowo wspaniały i pyszny dzień. Dziękujemy !

Warsztaty kulinarne były możliwe dzięki dotacji programu rządowego „Senior+” na lata 2021-2025, edycja 2024.

Dotacja – 103 171,00 zł, całkowity koszt zadania publicznego – 254 807,57 zł.