W dniu 9.10.24 seniorzy rano ochoczo zabrali się do pracy – do pieczenia chleba. Na tych warsztatach kulinarnych powstawał zdrowy żytni chlebek z dodatkami ( do wyboru były: żurawina, suszone śliwki, mak, siemię lniane, pestki dyni, pestki słonecznika, sezam ). Podczas pieczenia chleba wykonywaliśmy kolejne zadanie bawarskie precle posypywane solą, makiem lub sezamem a wcześniej moczone w sodzie kaustycznej aby zaszły wymagane reakcje. Po kulinarnych pracach przyszedł też czas na degustację naszych wypieków z dodatkiem smalczyku, humusu, grzybków i ogórków kiszonych. Mogliśmy także spróbować wyśmienitego pieczywa chleba z mąki płaskurki i samopszy na 34 letnim zakwasie. Wszystko było smakowite a każdy z uczestników mógł zabrać jeszcze sporą część własnych wypieków do domu. To był wyjątkowo wspaniały i pyszny dzień. Dziękujemy !
Warsztaty kulinarne były możliwe dzięki dotacji programu rządowego „Senior+” na lata 2021-2025, edycja 2024.
Dotacja – 103 171,00 zł, całkowity koszt zadania publicznego – 254 807,57 zł.