Degustacja z zasłoniętymi oczami cd.

Zajęcia z integracji sensorycznej – zmysł smaku

W dniu 16.07.2024 rano seniorzy uczestniczyli w zajęciach  z integracji sensorycznej. Dziś zmysł smaku. Okazuje się, że aż 80% wrażeń smakowych w rzeczywistości zawdzięczamy węchowi. Nic dziwnego. Kubki smakowe rozróżniają tylko 5 smaków: słony, słodki, gorzki, kwaśny i umami, czyli mięsny. Uczestnicy początkowo smakowali potrawy i opisywali je ważny był odpowiedni dobór słów określających smaki. W drugiej turze zadania opisywali smaki i zgadywali potrawy, przyprawy, owoce i warzywa z zasłoniętymi oczami. Okazało się, że nawet zwykła woda może być trudna do odgadnięcia pośród takich smaków jak : chrzan, musztarda, ketchup, cytryna, ogórek, jabłko, marchew, cukierek kwaśny, guma jagodowa, cynamon, kakao, sos sojowy, brzoskwinia, pomidor, papryka konserwowa itp.

Zabawa przy tym była przednia, jak zwykle dopisywał wszystkim humor…