podczas zajęć wykonywaliśmy weki, kiszonki i zakwasy - była bieżąca konsumpcja i możliwość zabrania przetworów do wykorzystania zimą 2

Warsztaty kulinarne probiotyczne

W dniu 23.08.2023 seniorzy uczestniczyli w warsztatach kulinarnych probiotycznych w ogrodzie.

Przez cały dzień wiele się działo a każdy z seniorów produkował swoje kiszonki i zdrowe soki był też poczęstunek niespodzianka, super smaczny i zdrowy koktajl.

Podczas zajęć powstały: kiszona cukinia z cytryna i tymiankiem, kiszone spaghetti z kalarepy, kiszone cytryny, kombucha- japońska herbata kiszona, kiszone jabłka, zakwas z buraków do picia jako sok lub do barszczu, kiszone borówki, jagody śliwki w woreczkach.

Warsztaty zorganizowano dzięki dotacji programu wieloletniego „Senior+” na lata 2021-2025, edycja 2023.

Dotacja – 99 238,00 zł, całkowity koszt zadania publicznego – 230 224,63 zł